Waar kunnen we u mee helpen in de gemeente Zwartewaterland?
Welzijn MensenWerk in de gemeente Zwartewaterland
In de gemeenten Meppel, Westerveld en Zwartewaterland zet Welzijn MensenWerk zich in om mensen, jong en oud, mee te laten doen in onze samenleving. Iedereen telt mee. Vanuit de dorpen, wijken en buurten verbinden wij inwoners en organisaties met elkaar.
Door uit te gaan van de vragen en behoeftes van de inwoners ontstaan er doeltreffende en vernieuwende oplossingen. oplossingen voor een betekenisvol en prettig leven. Wij kijken daarom naar alle aspecten van het dagelijkse leven: ontmoeting, opvoeding, werk, gezondheid, wonen, bewegen, cultuur en veiligheid.
Op tijd erbij
Wij signaleren zo vroeg mogelijk wat inwoners nodig hebben aan ondersteuning. Zo voorkomen en beperken we problemen, zwaardere zorg en hoger kosten. Wij helpen inwoners op weg met als doel veerkrachtig te worden en blijven.
Met elkaar
Wij gaan uit van heel de mens in zijn omgeving. Dat betekent de inzet van ieders talenten en krachten ondersteunen. Dat doen wij samen met vrijwilligers en o.a. woningcorporaties, zorginstellingen, gemeenten, politie, bibliotheken, scholen en huisartsen.
Dichtbij en zichtbaar
Wij zijn aanwezig in buurten. Zichtbaar en benaderbaar voor initiatieven die bijdragen aan een vitale samenleving. Wij investeren ook in netwerken zoals Sociaal Werk Nederland, de Zorgalliantie en Regiocampus. en wij werken met collega-organisaties.
Iedereen telt
Jeugd en Gezin
Het sociaal werk van Welzijn MensenWerk in Zwartewaterland richt zich op:
Versterken eigen kracht en leefbaarheid in de buurt
Het sociaal werk zet in op het versterken van de kracht van groepen mensen om bij te dragen aan de leefbaarheid in buurt, kern, dorp of wijk. Daarbij ondersteunt het sociaal werk bewonersinitiatieven en wijk- en dorpsorganisaties. De initiatieven moeten leiden tot verbetering van het woon- en leefklimaat van alle inwoners van de gemeente Zwartewaterland.
Preventie en vroegsignalering
Waar in de leeftijd tot 12 jaar vooral het contact met kinderen en ouders zal zijn, verschuift dit in de 12+ leeftijd. Jongeren gaan hun leefwereld uitbreiden, hebben andere contacten en de rol van ouders wordt anders. De sociaal werkers werken ook hier zoveel mogelijk op de vindplaatsen (op straat, op school en hangplekken) zoeken de jongeren op en leggen contact. Zij maken van daaruit verbinding met de samenleving (ouders, buurtbewoners, verenigingen, arbeidsmarkt). Jongeren vertellen hun problemen die zij hebben met zichzelf, vrienden, thuis, school of werk vaak aan de sociaal werkers. Door dichtbij en benaderbaar te zijn, kunnen de sociaal werkers voorkomen dat er problemen ontstaan. Wanneer er toch problemen zijn, kunnen zij zo snel mogelijk ingrijpen, en daarmee voorkomen dat er dure specialistische hulp moet worden ingeschakeld.
Overlast woonomgeving en jongerenketen
Jongerenoverlast is een probleem in de ‘conversatie’ tussen jongeren en buurtbewoners, omdat jongeren en omwonenden op straat vaak niet in gesprek gaan met elkaar. Omwonenden vinden het meestal niet hun taak om zich te bemoeien met jongeren die overlast veroorzaken. Angst speelt ook een rol, mede omdat de buurtbewoner niet weet of andere buurtbewoners bereid zijn om te helpen als er problemen zijn. Hangjongeren worden mede daardoor vrijwel zonder uitzondering als een veiligheidsprobleem gezien. In plaats van zich te laten zien, bellen buurtbewoners hulpdiensten om hun beklag te doen of ze kroppen hun frustraties op tot ze er genoeg van hebben.
Uitgaan, alcohol en drugs
Bij ontmoeting hebben we het over individuen en groepen die elkaar ontmoeten op straat, in keten, in de jeugdsoos of op andere plekken. Deze plekken zijn de vindplaatsen voor de sociaal werkers. Zij zoeken hier de jongeren op, maken contact en richten zich op de leefwereld en de sociale omgeving van jongeren. Door signalering en activering zorgen zij ervoor dat jongeren verantwoordelijk worden gemaakt voor hun eigen situatie en jongeren beter participeren in de samenleving. Activering, sociale zelfredzaamheid en jongerenparticipatie zijn hierbij de kernwoorden.