Selecteer een pagina

Uitreiking Mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorger Meppel

Wethouder De Vries: jonge helden maken het verschil

Donderdag 30 mei reikte wethouder Klaas de Vries de eerste mantelzorgwaardering uit aan Sil Dunnink. Welzijn MensenWerk en gemeente Meppel waarderen alle jonge mantelzorgers met de mantelzorgwaardering. 130 Jonge mantelzorgers hebben dit jaar deze waardering aangevraagd.

Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis

Vaak worden jonge mensen niet als mantelzorger herkend. Laat staan dat zij zichzelf als zodanig zien. Maar als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan.  Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn.

Tijd om te ontspannen en plezier te hebben

Sil Dunnink mocht dit jaar de eerste mantelzorgwaardering ontvangen. Zijn moeder heeft nu een aantal jaren MS. Doordat zij vaak lichamelijke klachten heeft kan ze veel dingen niet en Sil ondersteunt haar hierbij. Sil vraagt zich vaak af  hoe het met zijn moeder gaat en maakt zich zorgen om haar. Doordat zijn moeder niet kan werken mist het gezin de financiële middelen om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of veel dingen te ondernemen die veel inspanning vragen. Sil mist hierdoor veel dingen die voor leeftijdgenoten normaal zijn.  Sil en zijn moeder doen er samen alles  aan om zo veel mogelijk te doen.  Sil kreeg vandaag de mantelzorg waardering uitgereikt van de wethouder.

 

“Als gemeente vinden we het heel belangrijk dat jonge mantelzorgers de erkenning en waardering krijgen die ze verdienen”, vertelt wethouder Klaas de Vries. “Deze jonge helden maken dagelijks het verschil in het leven van hun naasten. Zij verdienen zelf ook tijd om te ontspannen en plezier te hebben.”

Voucher voor alle aanvragers

De jongeren krijgen gedurende de maand juni de voucher overhandigd door 1 van de schoolmaatschappelijk werkers. Tijdens dit contactmoment kan de jongere ook vertellen hoe het gaat thuis.

Ondersteuning voor jonge mantelzorgers

Jonge Mantelzorgers die de zorg op zich nemen voor iemand met een ziekte of beperking, kunnen als mantelzorger worden ondersteund. Ook als er twijfel bestaat over de rol als mantelzorger, kunnen zij contact opnemen met Welzijn MensenWerk voor informatie, advies, praktische hulp en persoonlijke aandacht. Dit kan via: 085 273 1444 of info@welzijnmensenwerk.nl