Mevrouw Mada
Carolien
“Ik was er helemaal klaar mee,” roept Carolien met twee handen in de lucht.
“De hele lange dag, altijd herrie. En als het ’s nachts eindelijk stil was, dan droomde ik er nog van.” De bovenbuurvrouw maakte veel geluid. De TV hard aan. “Oooooh en die telefoongesprekken op het balkon. We noemen haar mevrouw Mada, omdat ze steeds Mada, Mada riep.”
“Ik ben er wel eens aan de deur geweest. De deur op een kier en dan meteen weer dicht. En dan ging direct de TV nóg harder. Om te pesten, ik zweer het je. En later ging de deur helemaal niet meer open. Dan ging ik hard op de deur bonken, want ze was wél thuis.” Carolien ging klagen bij de huurbaas. “Die zeiden dat ik maar met de buurtbemiddeling moest bellen. Lekker makkelijk dacht ik. Maar later heb ik toch gebeld.” Buurtbemiddeling heeft met Carolien gepraat, om te horen wat er aan de hand is. Daarna probeerden ze bij de buurvouw contact te maken. “dat duurde best lang. Maar toen kwam er toch een gesprek. Bij haar in huis, maar dat kon niet anders.”
Carolien begrijpt inmiddels wat er aan de hand was. “Ik had heel iets anders verwacht, alles zo schoon. Wel vieze thee en zo, maar echt netjes.” De dochter van Assia was er bij, zij kon vertalen. “Die dochter werkt nota bene in de zorg,” roept Carolien. “En ze had niet in de gaten hoe het met haar moeder ging.”
Buurtbemiddeling was bij Assia binnengekomen, en had gemerkt dat zij hen niet verstond. Maar ze hoorde hen ook niet: Assia is slechthorend. “Maar de dochter pakte wel door. Moeder heeft nu een apparaatje. Ze vertelde ook dat Assia soms de deur niet durft open te doen. Da’s iets van vroeger of zo.” Assia was ook erg geschrokken van het gebommer op de deur. “Daar schaam ik me nu wel een beetje voor.”
Assia
“Moeilijk,” zegt Assia. Maar ze wil wel vertellen. “De Buurvrouw heeft last van mij. Dat is niet fijn, want ik wil geen last zijn.” Ze kijkt schuldbewust. “Maar ik was alleen en ik was bang van het gebommer op de deur. Dus toen heb ik de TV heel hard gezet.” Haar dochter heeft gezegd dat Carolien een goede buurvrouw is. En dat het goed is om samen af en toe koffie te drinken. “Ik lust geen koffie,” lacht Assia. “En zij vindt onze thee vies.” Maar daar redden ze zich wel mee. Carolien had ook verteld dat ze haar mevrouw Mada noemen. “Haha, madha taqul!” Bellen op het balkon, dat doet ze af en toe nog wel. “Binnen is het zo warm.”
Bij Buurtbemiddeling kunnen buren en buurtgenoten hun verschil van mening met elkaar oplossen onder begeleiding van officiële buurtbemiddelaars.
Voor informatie en aanmelden:
>> In de gemeente Westerveld bellen met 06-83706582
of mailen met d.vandijk@welzijnmw.nl
>> In de gemeente Meppel bellen met 085-2731450.
of mailen met buurtbemiddelingmeppel@welzijnmw.nl
>> In de gemeente De Wolden bellen met 0528-278 855
of mailen met buurtbemiddeling@swwh.nl
Recente reacties