Selecteer een pagina

Hulp bij schulden

Geldzorgen staan vaak niet op zichzelf. Veelal zijn er ook andere problemen. Welzijn MensenWerk kan je hierbij op verschillende manieren ondersteunen.

Stel je hebt geldzorgen. Je werkt bij een fijn bedrijf, maar door geldproblemen is er loonbeslag gelegd. Je werkgever weet van je situatie en dat maakt je meteen heel kwetsbaar. Tijdens je werk heb je moeite met je concentratie, je geldproblemen malen in je hoofd. Je doet soms dingen die achteraf niet zo handig zijn. Als je thuis komt, reageer je je spanningen af op je partner en kinderen. Er ontstaan ruzies, omdat je sneller boos of emotioneel wordt. Ook het sporten, dagjes uit en vakanties schieten er bij in. Immers, alles kost geld, en dat heb je niet. Sociale contacten nemen af, omdat je daar geen energie voor hebt en activiteiten vaak iets kosten. Tot overmaat van ramp loop je achter met de huur of hypotheek en krijg je daardoor bezoek van een deurwaarder. Geldzorgen staan vaak niet op zichzelf.

Trek op tijd aan de bel als je (dreigende) geldproblemen hebt. Juist bij beginnende geldproblemen is het belangrijk om met professionals in gesprek te gaan om erger te voorkomen. Hiervoor kun je terecht bij Welzijn MensenWerk. Bij de VIA-spreekuren (Voorlichting Informatie en Advies) kan een vrijwilliger je helpen bij het op orde brengen van je administratie, belasting of andere financiële zaken. Daarnaast werken onze sociaal werkers (waaronder maatschappelijk werk) in de wijken waar zij je graag te woord staan en waar zij ondersteuning bieden aan mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Juist de maatschappelijk werkers kunnen stilstaan bij de impact van zorgen en (geld)stress op jouw leven. Zij kunnen, samen met jou, kijken naar doelen, mogelijkheden en oplossingen. Vanuit de scholen werken we met schoolmaatschappelijk werkers die contact hebben met kinderen, ouders en leerkrachten. Zij leggen ook verbinding met onze jongerenwerkers, zodat vroegtijdig signalen kunnen worden opgepakt.

Onze sociaal werkers bieden ondersteuning in bijvoorbeeld: een luisterend oor, stabiliteit in je situatie, grip op je geld, het gezamenlijk vinden van passende woonruimte en bespaartips. Daarnaast hebben wij goede en betrouwbare contacten met organisaties die je verder kunnen helpen. Allemaal handvatten om te voorkomen dat het erger wordt of dat het in de toekomst nog eens gebeurt. Ook als je andere vragen of problemen hebt, kun je bij Welzijn MensenWerk terecht.