Selecteer een pagina

Jonge mantelzorg

“Ik zorg voor mijn moeder. Daarom moet ik elke dag helpen bij het huishouden. Nu ik hulp gekregen heb,  kan ik af en toe met mijn vrienden afspreken.”

“Mijn broertje heeft een verstandelijke beperking waardoor we nooit op vakantie kunnen. Door de activiteiten voor jonge mantelzorgers kom ik meer aan mezelf toe.”


Open hier de flyer

Voor jongeren – Voor ouders/verzorgers – Voor professionals


Jonge mantelzorger
Veel kinderen en jongeren groeien op met een ouder, broer of zus die (chronisch) ziek is of lichamelijke beperkingen, psychiatrische problemen of een verslaving heeft. Zij worden jonge mantelzorgers genoemd. Jonge mantelzorgers maken zich zorgen om hun gezinslid of zorgen voor hen door ze praktische en/of emotionele steun te geven.

Zo kunnen wij ondersteunen

  • Herkenning: het schoolmaatschappelijk werk gaat met de jonge mantelzorger in gesprek, nadat hij/zij signalen heeft gekregen van school of de omgeving van het kind.
  • Erkenning: we tonen begrip voor de thuissituatie.
  • Behoefte: we bespreken welke behoefte de jonge mantelzorger heeft.
  • Maatwerk: we organiseren activiteiten voor jonge mantelzorgers (zoals klimpark, bowlen, zwemmen, lasergamen, uiteten, archery tag), lotgenotencontact of doorverwijzing naar professionele hulpverlening.


Activiteiten voor Jonge Mantelzorgers
Regelmatig organiseert Welzijn MensenWerk activiteiten voor jonge mantelzorgers van 6 tot 23 jaar. Activiteiten die we in de afgelopen jaren hebben georganiseerd zijn: bowlen, klimpark, zwemmen, lasergamen, film, schilderworkshop, met de Heide-expres door de bossen in Havelte, Archery tag, zelfverdediging en een kookworkshop.

We hebben aan de jonge mantelzorgers die bij ons bekend zijn gevraagd om ideeën voor activiteiten. De meeste jongeren hebben behoefte aan iets actiefs/sportiefs. We proberen een gevarieerd aanbod samen te stellen. Voor elk wat wils en meestal geschikt voor alle leeftijden. De ervaring leert dat dit ook lukt. Daarnaast is er voor kinderen die voor het eerst meedoen een warm welkom. We accepteren iedereen en het is gezellig om mee te doen met de activiteiten.

Wilt u zich aanmelden voor activiteiten, dan kunt u contact opnemen met  Ellen Dekker,  Marian Metselaar of één van de schoolmaatschappelijk werkers in de gemeente Westerveld of in de gemeente Meppel.

We krijgen regelmatig na afloop een reactie van een jongere zelf of van een ouder. Zoals deze:  “Ik wil vanuit hier een ieder bedanken die mijn dochter uit de sleur heeft gehaald. Ze heeft ontzettend genoten tijdens de kookcursus.  Een zeer blije en dankbare vader”

 

Meer informatie en achtergronden