Selecteer een pagina

Opstapje (2-4 jaar)

Jonge kinderen leren spelenderwijs. Opstapje is een leer- en spelprogramma voor moeders met kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar. Met het programma kunt u uw kind thuis voorbereiden op de basisschool. Voor het programma krijgt u materialen en begeleiding. Tijdens groepsbijeenkomsten ontmoet u andere moeders die met Opstapje meedoen. Opstapje duurt twee jaar.

Opstapje met uw kind
Uw kind leert spelenderwijs van u. Om u te helpen komt er regelmatig een begeleidster bij u op bezoek. Van haar ontvangt u materialen en boekjes die u voor Opstapje nodig heeft. Zij legt u de spelletjes en oefeningen uit. De begeleidster helpt u als u vragen of moeilijkheden met het programma heeft.

Groepsbijeenkomsten
Er zijn regelmatig groepsbijeenkomsten bij u in de buurt. Deze bijeenkomsten worden geleid door de Opstapje-coördinator. Samen met andere moeders praat u over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Ook krijgt u uitleg over het materiaal van Opstapje. Veel moeders vinden het gezellig en leerzaam om naar deze bijeenkomsten te gaan.

Wanneer kunt u meedoen?
Heeft u een kind dat ongeveer twee jaar is? Vindt u het belangrijk om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de basisschool? Wilt u elke dag twintig minuten met uw kind spelen en leren? Doe dan mee met Opstapje!

Opstap (4-6 jaar)

Jonge kinderen leren spelenderwijs. Opstap is een leer- en spelprogramma voor moeders met kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar. Met het programma kunt u uw kind thuis voorbereiden op groep 3 van de basisschool. Voor het programma krijgt u materialen en begeleiding. Tijdens groepsbijeenkomsten ontmoet u andere moeders die met Opstap meedoen. Opstap duurt twee jaar.

Opstap met uw kind
Uw kind leert spelenderwijs van u. Om u te helpen komt er regelmatig een begeleidster bij u op bezoek. Van haar ontvangt u materialen en boekjes die u voor Opstap nodig heeft. Zij legt u de spelletjes en oefeningen uit. De begeleidster helpt u als u vragen of moeilijkheden met het programma heeft. Opstap is leuk om te doen met uw kind. Het kost ongeveer twintig minuten per dag.

Groepsbijeenkomsten
Er zijn regelmatig groepsbijeenkomsten bij u in de buurt. Deze bijeenkomsten worden geleid door de Opstap-coördinator. Samen met andere moeders praat u over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Ook krijgt u uitleg over het materiaal van Opstap. Veel moeders vinden het gezellig en leerzaam om naar deze bijeenkomsten te gaan.

Wanneer kunt u meedoen?
Heeft u een kind dat ongeveer vier jaar is? Vindt u het belangrijk om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op het leren lezen, schrijven en rekenen op school? Wilt u elke dag twintig minuten met uw kind spelen en leren? Doe dan mee met Opstap!

Spel aan huis

Spelen is leuk én belangrijk. Alle kinderen willen spelen en ontwikkelen zich spelenderwijs. Ieder kind moet de kans hebben om spelend te leren.

 •     Spelen is leuk én belangrijk.
 •     Van spelen leer je woordjes.
 •     Je leert tellen.
 •     Je leert een potlood vasthouden.
 •     Je leert samenspelen.
 •     Je leert samenwerken en nog veel meer!

Niet iedereen vindt spelen even belangrijk, maar alle kinderen willen spelen. Dat is goed. Want spelen is leuk en leerzaam. Kinderen verschillen in de manier waarop ze spelen. Sommige kinderen lijken van nature “speelser” te zijn. Maar welk speelgoed is goed? En welk spel is leerzaam? Daarvoor is Spel aan huis.

Spel aan huis komt bij u thuis
Met tips over spelen en leren. En met mooi speelgoed dat u mag lenen. Want ook uw kind moet de kans hebben om spelend te leren.

Voor wie is Spel aan huis?

 •     Wilt u spelen met uw kind leuker maken?
 •     Wilt u graag voorzieningen in uw wijk leren kennen?
 •     Wilt u uw kind helpen om goed te leren? Nu en straks op school?
 •     Wilt u graag met andere ouders praten over opvoeden?
 •     Wilt u een steuntje in de rug nodig bij het opvoeden?
 •     Wilt u uw kennis over spel en de ontwikkeling van uw kind graag uitbreiden?
 •     Wilt u minder snel “boos” worden op uw kind Maar u weet niet precies hoe?

Dan is Spel aan huis iets voor u!

Hoe gaat Spel aan huis?
Elke week komt er iemand bij u thuis. Zij leert u om uw kind te helpen met spelen en leren. En zij kan met u praten en tips geven over de opvoeding. Zij stimuleert kinderen met alleen spelen, samen spelen en opruimen van hun speelgoed. Daarnaast ondersteunt zij u om uw kind te helpen met spelen en leren. Natuurlijk kan zij u ook tips geven wanneer u opvoedvragen heeft. De spelbegeleidster brengt zelf speelgoed mee. Soms laat zij dat achter tot het volgende bezoek. Zo maken kinderen én ouders kennis met nieuw verantwoord speelgoed.

Aanmelden
Omdat veel ouders vragen hebben over opvoeding, organiseren wij ook ouderbijeenkomsten. Deelnemers aan Spel aan huis kunnen drie bijeenkomsten bijwonen. Ze ontmoeten daar andere ouders en kunnen leren van elkaars ervaring. Samen praten over opvoeden is fijn en geeft steun. Deelname aan Spel aan huis en de ouderbijeenkomsten zijn gratis. Spel aan huis is bedoeld voor gezinnen met kinderen tussen anderhalf en zes jaar.

Baby Boekenpret

Baby Boekenpret is bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van nul tot twee jaar. Baby Boekenpret helpt ouders om hun kinderen plezier in het lezen te laten krijgen. Als kinderen voorlezen leuk vinden, willen ze vaak in boeken kijken. Daar leren ze veel van. Zelf leren lezen gaan ze dan ook minder spannend vinden.

Hoe gaat Babyboekenpret?
Als uw kind drie maanden is krijgt u de Boekenbeerplaat. De Boekenbeer is een plaat met vakjes waar boekjes in komen. Elke maand krijgt u een nieuw boekje voor uw baby. Daarnaast wordt er gewerkt met uitleenboekjes. Eens in de maand komt de projectmedewerkster bij u, zij brengt een boekje mee en u krijgt van haar tips en uitleg.

Babyboekenpret duurt twee jaar. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Naima Oustou

Sociaal werk - Projectmedewerker gezinsgerichte programma's

Yvonne Murris

Sociaal werk - Opbouwwerker

.