Selecteer een pagina

Mantelzorg

Wilt u zich aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers uit Westerveld, dan kunt u hieronder uw mailadres invoeren.

Wilt u de nieuwsbrief liever per post ontvangen, bel dan met 085 273 1444.

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor familie, vrienden of buren, die door problemen met hun gezondheid hulp nodig hebben. Mantelzorgers hebben een persoonlijke band met degene die zij verzorgen.

Het geven van mantelzorg is iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind is gehandicapt, een ouder gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om iemand een handje te helpen en het kan u veel voldoening geven. Maar wanneer de zorg langdurig en intensief is, kan het zwaar worden en leiden tot gezondheidsproblemen, variërend van stress, oververmoeidheid en frustratie tot ernstige lichamelijke of psychische klachten. Dan kunt u een beroep doen op de mantelzorgconsulent. Samen met u kijkt de consulent wat uw wensen en mogelijkheden zijn, om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in uw taak als mantelzorger.

Wat kan mantelzorgondersteuning u bieden?

  • Emotionele ondersteuning: Bij de mantelzorgconsulent kunt u uw verhaal kwijt.
  • Praktische ondersteuning: Hulp bij regelzaken. Mogelijkheid tot inzetten van een vrijwilliger. Bemiddelen met instanties als het u niet meer lukt.
  • Informatie: o.a. over mantelzorg, ziektebeelden, vrijwilligerszorg, Wmo-aangelegenheden, etc.
  • Voorlichting: Aandacht vragen voor herkennen en erkennen van mantelzorgers via lezingen, etc.
  • Respijtzorg: U kunt de zorg tijdelijk, een dagdeel of meerdere dagen, overdragen aan een vrijwilliger of een professionele hulpverlener.
  • Lotgenotencontact: Gespreksgroepen voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld voor mantelzorgers van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel of dementie.

Ook jonge mantelzorgers, die thuis opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd of een gehandicapt gezinslid kunnen terecht bij de consulent.

    Alzheimer Trefpunt Westerveld

    Het Alzheimer Trefpunt Westerveld is een bijeenkomst die vier keer per jaar plaatsvindt voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Vier keer per jaar kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. De bijeenkomsten starten altijd met een inleiding door een deskundige waarna de bezoekers ideeën, informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Alzheimer Nederland heeft meer dan 200 Alzheimer Cafés en Trefpunten.

    Kijk op www.alzheimer-nederland.nl/alzheimercafé voor een Alzheimer Trefpunt bij u in de buurt.

    Marian Metselaar

    Sociaal werk - Maatschappelijk werk, Mantelzorgondersteuning en Onafhankelijke Clientondersteuning

    Willeke Tuin

    Sociaal werk - Maatschappelijk werk, Mantelzorgondersteuning en Onafhankelijke Clientondersteuning