Selecteer een pagina

Mantelzorg, meer dan ‘gewoon moeder zijn’

Mevrouw Koster meldt zich bij Welzijn MensenWerk. Er ligt al langere tijd te veel op haar bordje met een burn-out als gevolg. Maatschappelijk werker Marian Metselaar gaat met haar in gesprek.

Alles bij elkaar …

“Al snel blijkt dat ze niet alleen in de nasleep van een echtscheiding zit, maar ook mantelzorger is. Haar dochter heeft extra begeleiding nodig. Dat doet mevrouw Koster nu zelf, met ondersteuning van een professionele organisatie. Daarnaast zijn er nog twee kinderen die aandacht nodig hebben. Daar komt bij dat haar vader Alzheimer heeft en haar moeder roept regelmatig haar hulp in. 

Ik ben gewoon hun moeder hoor!

Ik leg uit dat zij en ook haar andere twee kinderen óók (jonge) mantelzorgers zijn. Mevrouw Koster is verbaasd: “Ik ben gewoon hun moeder, hoor.” Dat klopt natuurlijk, maar in de combinatie met de pittige zorgtaken is het toch wel wat anders dan ‘gewoon moeder zijn’. Het wordt moeder Koster ook duidelijk. Samen maken we plannen om, ogenschijnlijk, kleine dingen te veranderen. Letterlijk tijd voor zichzelf inplannen, twee keer in de week hardlopen. Op een vaste dag de mails afhandelen. Meer overzicht en rust creëren, dat is belangrijk om de situatie goed vol te kunnen houden.” 

De naam van mevrouw Koster is om privacyredenen gefingeerd

Mantelzorger? Vraag ondersteuning!

Mensen met vragen over mantelzorg en de mogelijkheden voor ondersteuning kunnen contact opnemen met Marian Metselaar, tel. 06-51155379 of e-mail m.metselaar@welzijnmw.nl 

Bekijk de website: Mantelzorg Meppel

Ben jij mantelzorger in de gemeente Meppel? Op Mantelzorgmeppel.nl vind je ondersteuning, praktische tips en activiteiten (voor en door mantelzorgers).

Je staat er niet alleen voor!

Klik hier