Selecteer een pagina

Nick

Als je negatief denkt, kom je nergens

“Ik stond in de kamer in mijn badjas met hele harde muziek aan, jointje erbij. En toen zag ik Lammert.” Nick vertelt over de eerste ontmoeting met VSV-coach Lammert. “Ik schrok me kapot.” Hij wist wel dat hij zo’n coach kreeg. Daar hadden de school en de leerplichtambtenaar het wel over gehad. “Ik dacht, ik zie het wel komen.” Maar nu stond Lammert opeens voor de deur.

Een tik op de tafel

“Motivatieloos, ik liet het er op aan komen, school was nutteloos, want ik wist niet waar het naar toe ging. Met de pet er naar gooien. Blowen, niks doen en ruzie maken met mijn ouders.” Nick somt moeiteloos op wat er aan de hand was. Zijn samenvatting: “Ik had geen doel.” Het gevolg was “een tik op de tafel”. Met die tik bepaalde de rechter dat Nick een taakstraf kreeg, plus een voorwaardelijke straf. Het was het sluitstuk van veel spijbelen, contact met de leerplichtambtenaar en jeugdbescherming.                                                                                           

Iemand die nuchter meedenkt

Vanuit het overleg van school, schoolmaatschappelijk werk en leerplicht werd Nick verplichte hulpverlening ‘aangeboden’; dat was Lammert. En het werden fijne gesprekken. “Ik ging van nietsnutten naar werk. In plaats van tot één uur ’s middags op bed, ben ik nu ’s morgens om acht uur op het werk.”

Het eerste wat belangrijk was voor Nick was dat hij zijn verhaal kwijt kon. “Ik had rechtszaken en straffen, toespraken van school, ruzie met papa en mama. Dat kan je wel wakker schudden. Maar je moet jezelf tegenkomen. Zoveel shit. Jo, wat doe ik nou allemaal.” Maar ja, dan ben je wakker geschud en dan? “Het werkt om iemand naast je te hebben staan als je geen uitweg ziet. Nuchter meedenken.” Zo omschrijft Nick de coaching. “Niet alleen denken, ook actie: bijvoorbeeld dat er een gesprek moet komen. Lammert onderneemt actie die je zelf niet kunt bedenken.”

De beste monteur

“Het nut ergens van inzien is heel belangrijk,” vindt Nick. “Ik wil mezelf ontwikkelen en mij van mijn goeie kant laten zien; gelukkig zijn.” En dat lukt: Nick heeft een baan en een opleiding. “Ik ging van het gymnasium naar een bbl opleiding met werk in een transportbedrijf.” Hij kan nu sleutelen aan vrachtauto’s. “Hartstikke leuk baantje. En op school gaat het goed. Dat is positief. Want als je negatief blijft denken kom je nergens.”

Gelukkig houdt hij nog genoeg doelen over. “Omgaan met tegenslagen, dat wil ik nog beter leren. En we zijn nog wat ongewilde gezaghebbers aan het wegwerken. Ik wil een hele goeie monteur worden; de beste. En meer weten over hoe het motorblok van een vrachtauto werkt.” Hij kijkt vooruit, naar zijn doelen. Maar ook terug: “Veel bereikt, dankzij mezelf en dankzij gesprekken met Lammert.

De naam van Nick is om privacyredenen gefingeerd. De persoon op de foto is niet Nick.