Selecteer een pagina

Van 4 maart tot en met 16 april kunnen jonge mantelzorgers (6 t/m 24 jaar) uit Westerveld en Meppel de mantelzorgwaardering aanvragen

Ben ik jonge mantelzorger?

Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn.

‘De ziekte, de zieke staat altijd vooraan’ vertelde een jonge mantelzorger ons, we herkennen dat uit de verhalen. Ook dat je trots kunt zijn hoe je thuis kunt helpen, dat jouw mee-zorgen er toe doet. Maar het is niet altijd leuk en misschien maak je je wel erg veel zorgen. Kom je te weinig toe aan je schoolwerk en sport, staat jouw boog bijna altijd gespannen. De term jonge mantelzorger zegt je waarschijnlijk niet veel, maar omdat we tot nu toe geen beter alternatief gehoord hebben, blijven we hem gebruiken. Helden of slachtoffers zullen we je zeker niet noemen: je bent een heel gewoon kind of jongere die opgroeit in een bijzondere situatie.

Wil je meer weten over wat andere jongeren hierover te vertellen hebben kijk dan eens op: jmzpro.nl

Waar komt de naam mantelzorger vandaan?

Professor dr. Johannes Hattinga-Verschure (1914 – 2006) is de bedenker van het woord mantelzorg. Hij noemde het zorg die in een klein groepje aan elkaar wordt verleend, zoals jouw gezin. Zorg waarover je niet zoveel nadenkt om te geven, maar doet omdat je zo opgroeit of houdt van degene die het nodig heeft. Die zorg voelt aan als een warme denken. Want wist je dat een mantel een ouderwets woord is voor warme jas of deftige deken. Eigenlijk dus heel erg mooi! Dat gekke woord.

Bron https://www.jmzpro.nl/jonge-mantelzorgers/

 

De gemeentes Meppel en Westerveld waarderen alle Jonge Mantelzorgers van 6 t/m 24 jaar, met de mantelzorgwaardering.

Van 4 maart tot en met 16 april 2024 kan de waardering weer worden aangevraagd. De jongeren krijgen de voucher overhandigd door een van onze schoolmaatschappelijk werkers. Zo kun je meteen vertellen over thuis, als je dat wil. En daarna vooral genieten van even eruit zijn, met bowlen, zwemmen, skaten of klimmen.

Ken je een jonge mantelzorger? Deel dit bericht met diegene!