Selecteer een pagina

Donderdag 1 juni reikte wethouder Jacob Boonstra de eerste mantelzorgwaardering uit aan Heidy van der Ploeg. Welzijn MensenWerk en gemeente Westerveld waarderen alle mantelzorgers met de mantelzorgwaardering. Ruim 400 mantelzorgers hebben dit jaar deze waardering aangevraagd omdat zij zorgen voor een naaste.

Mantelzorg is de hulp en ondersteuning die wordt verleend aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Het omvat zowel intensieve als minder intensieve zorg, en gaat verder dan de gebruikelijke hulp.

Uitreiking waardering

Heidy van der Ploeg mocht dit jaar de eerste mantelzorgwaardering ontvangen. Ze woont in Den Haag en is mantelzorger voor haar moeder, Henny, die in Diever woont. Heidy verblijft regelmatig bij haar moeder, alleen of met haar dochter Malaika. Ze ondersteunt haar moeder in en om het huis, bij doktersafspraken en samen met haar zussen en broer regelt ze de administratie en ander werk. Heidy neemt haar moeder mee op uitstapjes zodat haar moeder eruit is. Ze geeft aan dat haar moeder in een fijne buurt woont en dat iedereen oog voor elkaar heeft. De buren en vrienden ondersteunen haar moeder geregeld en voor de mantelzorger is dit prettig. Heidy waardeert de steun van haar werkgever, die begripvol is en haar de ruimte biedt om haar mantelzorgtaken uit te voeren. Ze benadrukt het belang dat werkgevers zich bewust zijn van mantelzorgers en dat ze hen de nodige ruimte geven. Dit zorgt voor meer rust en vertrouwen. Heidy: “Met z’n allen zorgen we ervoor dat onze moeder langer en op een prettige manier thuis kan blijven wonen.”

Wethouder Boonstra benadrukt het belang om aandacht te besteden aan mantelzorg in Westerveld: “Mantelzorger zijn is een betekenisvolle taak, maar vaak ook een intensieve taak. Dit mag dan ook zeker beloond worden met de mantelzorgwaardering. Een blijk van waardering voor de waardevolle inzet van de mantelzorgers. Die met de zorg en ondersteuning voor hun naaste zoveel mogelijk maken.”  

Voucher voor alle aanvragers

Op donderdag 1 juni konden alle mantelzorgers, die de waardering hadden aangevraagd, een voucher met het aanbod naar keuze ophalen in het gemeentehuis in Diever tijdens het ontmoetingsfeest. Er kon gekozen worden uit een scala van lokale activiteiten en producten.

De waardering wordt thuisgebracht of opgestuurd naar degenen die niet in staat waren om op 1 juni langs te komen of daarom hadden verzocht.

Ondersteuning

Mensen in Westerveld die de zorg op zich nemen voor iemand met een ziekte of beperking, kunnen als mantelzorger worden ondersteund. Ook als er twijfel bestaat over de rol als mantelzorger, kunnen zij contact opnemen met Welzijn MensenWerk voor informatie, advies, praktische hulp en persoonlijke aandacht. Dit kan via: 085 273 1444 of info@welzijnmensenwerk.nl