Selecteer een pagina

Voorstelling mantelzorgmonologen

dinsdag 7 november 2023 in het Kerkelijk centrum de Samenstroom, Groenmarktstraat 4

In de theatervoorstelling ‘De Mantelzorgmonologen’ maak je op indringende wijze kennis met drie verschillende mantelzorgers: een jonge, een werkende en een oudere mantelzorger. De monologen zijn gebaseerd op werkelijke verhalen van mantelzorgers die zorgen voor een naaste die zich in de verschillende levensfases bevinden.

Nu al verleent 1 op de 3 Nederlanders mantelzorg. Door vergrijzing en personeelstekorten in de zorg neemt de druk op mantelzorgers alleen maar toe. Om dit vol te houden is goede ondersteuning essentieel. Goed samenspel tussen mantelzorgers en professionals, elkaars perspectief leren kennen, versterken samenspel tussen mantelzorgers is van belang in de zorg voor een zorgvrager, maar ook dat de mantelzorger het langer kan volhouden.

Tijdens de voorstelling kruipt u als het ware in de huid van de mantelzorger. Wat beweegt hen? Wat zijn hun wensen en behoeften? Waar lopen ze tegenaan? Wat doet het met je als je als mantelzorger 24/7 bezig bent, fysiek én mentaal? Na de voorstelling gaan we met elkaar aan thematafels in gesprek hoe we mantelzorgondersteuning kunnen versterken.

Voor wie? Iedereen die werkt of vrijwilliger is in de sector welzijn, het sociaal domein, zorg of de palliatieve zorg binnen gemeente Meppel. Dan ben je van harte uitgenodigd. Ben je zelf mantelzorger? Dan ben je meer dan welkom!

Na afloop van de voorstelling gaan we met elkaar in gesprek.  Om meer professionals en vrijwilligers bewust te maken van mantelzorgsituaties zodat overbelaste mantelzorgsituaties eerder gesignaleerd worden. Maar ook hoe kunnen professionals onderling beter samenwerken in de ondersteuning aan mantelzorgers? Daarom komen de volgende  onderwerpen aan de orde:

  • Hoe krijgen we de overbelaste mantelzorger eerder in beeld?
  • Hoe geven we de mantelzorger een plek in de zorg voor hun naaste en zien we de mantelzorger ook als zorgvrager?
  • Hoe werken we als professional samen met de mantelzorger in de zorg voor hun naaste?
  • Hoe ervaart de mantelzorger eigenlijk zelf de ondersteuning?

Programma

13.30 uur Inloop

14.00 uur Theatervoorstelling

15.00 uur Thematafels

16.00 uur Terugkoppeling en afsluiting met hapje en drankje

Aanmelden is verplicht en kan t/m 1 november 2023 via m.bloemberg@meppel.nl. Let op: vol is vol!!

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

De voorstelling is geaccrediteerd door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals én Kwaliteitsregister Socialwork (registerplein). Wat betreft het aanmelden: om straks de accreditatie te verwerken zijn van de deelnemers die hiervoor in aanmerking willen komen de volgende gegevens nodig:

Naam       register.          registernummer

Ook moeten zij een aanwezigheidslijst tekenen als bewijs dat ze aanwezig zijn geweest.

Op de hoogte blijven van activiteiten voor mantelzorgers in Meppel? Bekijk: mantelzorgmeppel.nl