Selecteer een pagina

Stel je voor …

Opbouwwerkers en dorpsverbinders willen dat iedereen wordt gehoord

Stel je voor, een parkje met een grasveld, een mooie boom, een perkje met bloemen … én een kapot speeltoestel. ’s Avonds staat er een groepje jongeren, overdag kunnen de kinderen er niet meer spelen en ’s morgens staat buurman Henk te mopperen: op de jongeren, op de buurtbewoners die niks doen, op de stomme plantjes en op de gemeente die nooit luistert.

De sporen bij elkaar houden

Werner Hoff, sociaal werker bij Welzijn Mensenwerk wrijft in z’n handen. “Ha, dat is nou precies wat wij leuk vinden!” Werner doelt op zijn werk: hij is opbouwwerker. In Westerveld noemen ze dat ‘dorpsverbinder’.  “Mooi woord,” vindt Werner. “Eigenlijk zijn we dwarsliggers. Serieus, je weet wel, de bielzen die de sporen bij elkaar houden.” De kern van het opbouwwerk -het dorpsverbinden- is het verbinden van inwoners met andere inwoners, vrijwilligers, organisaties en de gemeente.

Wipkippen verven

“We bellen, we wandelen, we doen enquêtes, inloopspreekuren, gaan met de pipowagen de buurt in, soms zelfs stoeptegels leggen of wipkippen verven,” somt Werner op. “De samenvatting is dat we uitzoeken wat er leeft in de wijken en dorpen. En dat we dat samen met de mensen, organisaties en gemeente omzetten naar verbetering.”

Dat niemand buiten de boot valt

“Zo’n voorbeeld over een parkje is lekker concreet,” vindt Hoff.  “Maar er zijn ook andere vraagstukken die minder zichtbaar zijn, maar zeker zo belangrijk.” Hij noemt voorbeelden: “De aandacht voor jongeren, zorg voor ouderen en eenzaamheid, nieuwe activiteiten maken, energievragen in de buurt, duurzame dorpen, zorgen dat niemand buiten de boot valt, dat iedereen wordt gehoord, verschillen overbruggen, polarisatie ombuigen naar een goed gesprek. Stel je voor …”

De opbouwwerkers zijn bereikbaar voor opmerkingen, vragen en ideeën via 085 273 1444 of info@welzijnmw.nl